Nová metoda dokáže zobrazit jednotlivé molekuly v biologické tkáni

Zárodek budoucího života nebo počátek onemocnění mají jedno společné: začínají na úrovni chemických reakcí jednotlivých molekul. Týmu Jana Preislera z Ústavu chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se v rámci výzkumu podpořeného Grantovou agenturou ČR (GA ČR) podařilo vyvinout metodu, díky které můžeme v tkáni současně lokalizovat jednotlivé biologicky důležité molekuly a přispět tak k porozumění biologickým procesům.

Detekce molekul nebo atomů lákala vědce od nepaměti. V současnosti existuje řada metod, které mají citlivost potřebnou pro jejich detekci, ovšem lokalizace těchto částic ve vzorku, například v tkáních organismů, a současné potvrzení jejich identity stále představuje jeden z nejnáročnějších úkolů chemické analýzy.

Metody používané pro zobrazení biologicky významných molekul v tkáních často využívají speciální značky, jako jsou například kvantové tečky nebo foton-upkonverzní či jiné nanočástice, které se nejprve navážou na cílové molekuly a poté jsou zobrazeny pomocí fluorescenční nebo elektronové mikroskopie. Tyto značky se obvykle vážou na specifické biomolekuly prostřednictvím specifických protilátek. Nevýhodou existujících zobrazovacích technik ovšem je, že mohou být použity pouze k zobrazení jednoho nebo několika málo typů biomolekul, protože dokáží rozlišit pouze omezený počet značek, a jejich citlivost také není vždy dostačující.

Hmotnostní spektrometrie a značení nanočásticemi

Pro mapování biomolekul v tkáních se často využívá hmotnostní spektrometrie. Jde o metodu, která dokáže velmi přesně změřit hmotnost atomových nebo molekulových iontů a na základě zjištěné hmotnosti je identifikovat. Přestože je hmotnostní spektrometrie velmi citlivá, její citlivost není dostatečná pro detekci jednotlivých atomů a molekul. Přímo je proto možné zobrazit pouze rozložení molekul, které jsou v zobrazované tkáni přítomny v dostatečném množství – například některých lipidů, proteinů, metabolitů a léčiv.

I hmotnostní spektrometrii je však možné využít k detekci biomolekul, které jsou v tkáni obsažené pouze v nepatrném množství, pokud biomolekuly označíme nanočásticemi. Například zlatá nanočástice o průměru 20 nm obsahuje zhruba 250 tisíc atomů zlata a nanočástice o průměru 100 nm dokonce přes 30 miliónů atomů zlata. Počet iontů zlata vytvořených z jediné nanočásticové značky tak může být o několik řádů vyšší než počet výchozích biomolekul.

Nanočásticové značky obsahující jeden nebo více kovových atomů mohou být detekovány pomocí hmotnostního spektrometru, který využívá k ionizaci indukčně vázané plazma o teplotě přes 6 000 °C. V prvním kroku dochází k tomu, že se pixel po pixelu pomocí ultrafialového pulzního laseru odpařují nanočástice specificky navázané na dané biomolekuly v tkáních. Z nanočástic tak vznikají obláčky atomů kovu, které jsou vedeny do plazmatu, kde se ionizují, a posléze jsou detekovány pomocí hmotnostního spektrometru. Výsledkem je mapa rozložení biomolekul ve studované tkáni.

přístroj

Zobrazení jednotlivých molekul pomocí nanočástic

Tým Jana Preislera z Ústavu chemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se zabývá tím, jak využit lasery k odpaření a ionizaci vzorků ve spojení s hmotnostní spektrometrií. Na pracovišti vyvinuli ablační systém, který namísto obvyklého ultrafialového laseru využívá laser infračervený, pomocí něhož dochází k šetrnému uvolňování neporušených 20nm zlatých nanočástic z tkáně a jejich transportu do plazmatu. Do plazmatu tak není přiveden difúzní obláček atomů zlata, ale neporušené zlaté nanočástice, které jsou atomizovány a ionizovány během velmi krátké doby až v samotném plazmatu.

Výsledkem jsou submilisekundové píky – krátké pulzy signálu iontů zlata. Není tak detekován pouze celkový signál kovu z daného pixelu, ale je možné jednotlivé nanočástice – a potažmo biomarkery na daném pixelu – přesně spočítat. Rozdíl v citlivosti oproti klasické laserové ablaci je proto podobný jako v případě měření intenzity světla v režimu počítání jednotlivých fotonů oproti obvyklému proporčnímu režimu.

Ve spolupráci s kolegy z Ústavu experimentální biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a z Výzkumného centra automatické manipulace Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně výzkumníci demonstrovali přednosti nové metody při monitorování bujících buněk v 3D agregátech buněk lidského kolorektálního karcinomu.

Výsledkem přesného počítání značek na každém pixelu jsou ostré distribuční mapy relevantního biomarkeru v tkáni. Navíc jsou silně potlačeny signály z oblastí mimo tkáň. Tento přístup může být vhodný i pro současné zobrazení desítek různých biomolekul pomocí značek obsahujících různé kovy, případně i směsi kovů, protože hmotnostní spektrometr dokáže ionty těchto kovů snadno identifikovat a kvantifikovat.

Kromě ionizace v indukčně vázaném plazmatu tým studuje i možnost použití přímé laserové desorpce a ionizace nanočástic. V tomto případě se daří účinně detekovat 100nm zlaté nebo stříbrné nanočástice. Vyvinuté technologie jsou výsledkem téměř desetiletého pracovního úsilí týmu podpořeného několika navazujícími projekty GA ČR. Součástí výzkumu byl vývoj speciální instrumentace a softwaru pro záznam, vyhodnocování a zobrazení dat. Výzkum byl publikován v předním časopise oboru a ve schvalovacím řízení je patentová přihláška na vyvinutou metodu.

prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

prof. Mgr. Jan Preisler, Ph.D.

Změna rozvržení panelů

Předsednictvo ve spolupráci s Vědeckou radou GA ČR připravilo změnu rozvržení panelů a jimi pokrývaných témat v technických vědách (Oborová komise 1), vědách o neživé přírodě (Oborová komise 2), společenských a humanitních vědách (Oborová komise 4) a zemědělských a biologicko-environmentálních vědách (Oborová komise 5).

Změny budou platné pro soutěže vyhlášené v příštím roce.

Jak vyzrát na obezitu pomocí FGF21?

Petr Zouhar z Fyziologického ústavu AV ČR zkoumal protein, který při delším podávání snižuje tělesnou hmotnost u myší. Snaží se zjistit, proč stejné účinky nemá také u lidí. Jeho výzkum byl podpořen juniorským grantem Grantové agentury ČR (GA ČR).

Aby lék fungoval, nemusíme vždy přesně rozumět mechanismu jeho účinku. To je i případ fibroblastového růstového faktoru 21 (FGF21 z angl. Fibroblast growth factor 21), nedávno odhaleného proteinového hormonu produkovaného v játrech a některých dalších orgánech, který ovlivňuje metabolické procesy po celém těle. Podávání FGF21 obézním laboratorním hlodavcům sice mimo jiné snižovalo jejich tělesnou hmotnost, u lidských dobrovolníků se ovšem slibné výsledky nepodařilo plně reprodukovat ani s použitím několika různých analogů proteinu FGF21. Proto vědci začali zkoumat, jak přesně FGF21 u myší funguje, a snaží se odhalit, proč selhává u lidí. Takový objev může naznačit cesty, jak by FGF21 mohl pomáhat snižovat obezitu i u lidí.

Tradiční představy o fungování FGF21 – výrobou tepla k hubnutí

Obezita je dána nerovnováhou mezi energetickým příjmem a výdejem. Lze proti ní proto bojovat jednak snížením příjmu potravy (ať už s pomocí diet, nebo nových léků ovlivňujících pocit sytosti), jednak zvýšením fyzické aktivity či klidového metabolického obratu. Významná část klidového energetického výdeje je (v závislosti na teplotě okolí) vynaložena na udržování stálé tělesné teploty. K tomu savci využívají celou paletu mechanismů, jako je například svalový třes nebo netřesová termogeneze. Ta probíhá zejména v takzvané hnědé tukové tkáni, která obsahuje speciální mitochondriální protein UCP1 (z angl. Uncoupling protein 1 čili odpřahovací protein 1). Právě tady zasahuje FGF21: jeho podávání zvyšuje u laboratorních zvířat expresi UCP1, energetický výdej i tělesnou teplotu. Může se tedy zdát, že stimulace UCP1 vede k nadbytečné výrobě tepla, což se projeví jednak spalováním tukových zásob, jednak zahřátím organismu a snahou ochladit se (Obr. 1). Jak ale zjistil výzkumný tým vedený Petrem Zouharem, situace je výrazně složitější.

Schéma fungování FGF21

Obr. 1: Schéma shrnující tradiční pohled na fungování FGF21 oproti novým poznatkům získaným v rámci projektu

Skeptický pohled – horečka bez hubnutí

Měření vědeckého týmu ukazují, že cílem FGF21 není zvýšit energetický výdej, ale spíše zvýšit tělesnou teplotu. Některá zvířata se po podání FGF21 nesnaží zbavovat přebytečného tepla, ale naopak snižují tepelné ztráty. FGF21 nepůsobí přímo na hnědou tukovou tkáň, ale ovlivňuje hlavně mozková centra řídící tělesnou teplotu a vyvolává jakousi horečku. Pod vlivem FGF21 se mozek všemi dostupnými cestami pokouší dosáhnout vyšší tělesné teploty. Může k tomu využít tvorbu tepla pomocí UCP1, ale může také snížit tepelné ztráty například omezením průtoku krve periferiemi těla. K tomu druhému dochází u geneticky modifikovaných myší bez UCP1 a může to být i případ lidských pacientů, kteří mají oproti hlodavcům UCP1 o dost méně. Pokud tedy FGF21 zvyšuje energetický výdej, dochází k tomu za účelem zvýšení tělesné teploty, ne naopak. A protože u myší hraje při regulaci tělesné teploty větší roli UCP1, zatímco lidé se spíše zahřívají jinak, myši po podávání FGF21 spalují více tukových zásob než lidé.

Nová naděje – dlouhodobé působení FGF21

Krátkodobé působení FGF21 může snadno vést ke zvýšené tělesné teploty kvůli snižování tepelných ztrát, a nemusí tak docházet k hubnutí. Lze ale tuto strategii uplatňovat dlouhodobě? Výsledky výzkumu ukazují, že už při týdenním podávání přestává tento trik stačit. I myši bez UCP1 začínají při takto prodloužené terapii zvyšovat svůj energetický výdej. Zajímavé ale je, jakým způsobem. UCP1 nemají, takže zbývá zapojit svalový třes nebo alternativní mechanismy netřesové termogeneze.

Existence těchto alternativních cest nezávislých na UCP1 v současnosti vzbuzuje velkou pozornost. Analýza genové exprese naznačuje, že FGF21 v hnědé tukové tkáni stimuluje aktivitu několika protichůdných energeticky náročných procesů včetně cyklu lipolýzy a produkce zásobních lipidů. Jestli lze touto cestou vyrobit dostatek tepla, zatím není zřejmé. Nárůst energetického výdeje je každopádně nižší než v případě zapojení UCP1.

Za povšimnutí stojí také, že navzdory menšímu nárůstu energetického výdeje ztrácí myši bez UCP1 hmotnost podobně jako kontrolní myši s UCP1. Děje se tak kupodivu proto, že FGF21 u těchto zvířat zároveň mírně tlumí příjem potravy. Zdá se tedy, že FGF21 ovlivňuje hned dva regulační mechanismy v centrální nervové soustavě – už při krátkodobém podávání posouvá rovnováhu mezi výrobou a ztrátami tepla s cílem zvýšit tělesnou teplotu. Při dlouhodobějším podávání pak FGF21 navíc ovlivňuje balanc mezi energetickým výdejem a příjmem, což má za následek pokles hmotnosti. Toto zjištění otvírá nové možnosti terapeutického využití FGF21 proti obezitě. Při dlouhodobějším podávání by se mělo dát hubnout i bez UCP1. Jen musíme být trpěliví a soustředit se na takové analogy FGF21, které budou schopné překonat hematoencefalickou bariéru a dostat se k řídicím centrům v mozku. Cílit přímo na hnědý tuk nestačí.

Výše popsaný vhled do problematiky mechanismu působení FGF21 vznikl zejména díky juniorskému grantu GA ČR. Ten umožnil sestavení výzkumného týmu zahrnujícího jak řešitele Petra Zouhara, tak technika a několik postgraduálních studentů. Zejména pro srbskou studentku Saru Stanić se FGF21 stalo hlavní náplní její disertační práce. Nesmírně důležité byly i podmínky zajištěné Fyziologickým ústavem AV ČR, v. v. i. – pro řešitele bylo zásadní inspirativní prostředí v rámci oddělení a špičkové přístrojové vybavení ústavního zvěřince zahrnující i jednotku pro metabolickou fenotypizaci in vivo. Výzkum působení FGF21 navazuje na postdoktorský projekt Petra Zouhara v laboratoři prof. Nedergaarda na Stockholmské univerzitě. Samotnou látku FGF21 poskytla firma Novo Nordisk.

Sara Stanić a Petr Zouhar

Obr. 2: Sara Stanić a Petr Zouhar

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dva nové trilaterální projekty

Grantová agentura České republiky (GA ČR) podpoří ve spolupráci s německou Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) dva nové trilaterální projekty. Na řešení prvního z nich se budou podílet také vědci z Polska za podpory agentury Narodowe Centrum Nauki (NCN). Druhý projekt se pak bude řešit za účasti rakouských vědců s podporou rakouské agentury Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung (FWF).

Oba projekty jsou tříleté a každá z agentur financuje tu část projektů, kterou řeší vědci z jejího území. Návrhy projektů prošly hodnocením formou Lead Agency, kdy jsou návrhy hodnoceny pouze jednou ze zapojených agentur a další agentury od ní hodnocení přebírají. U obou návrhů projektů byla hodnoticí agenturou neměcká DFG.

Německo-česko-polský projekt (DFG  – GA ČR – NCN)

Reg. č. Navrhovatel Název projektu Uchazeč Doba řešení
24-14217L doc. Ing. Alexandr Knápek, Ph.D. INFASCOPE – Integrovaná analýza autoemisních zdrojů Ústav přístrojové techniky AV ČR, v.v.i. 3 roky

 

Německo-česko-rakouský projekt (DFG – GA ČR – FWF)

Reg. č. Navrhovatel Název projektu Uchazeč Doba řešení
24-14339L Prof. RNDr. Robert Vácha, Ph.D. Jak asymetrie lipidů ovlivňuje funkci proteinů Masarykova univerzita, Středoevropský technologický institut 3 roky

 

Financování trilaterálních projektů je možné díky iniciativě Weave, které je GA ČR zakládajícím členem.

 

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Nejlepší vědkyně a vědci obdrželi Cenu předsedy GA ČR

Předseda Grantové agentury České republiky (GA ČR) Petr Baldrian dnes večer ve Strahovském klášteře ocenil pět nejlepších vědeckých projektů. Oceněný základní výzkum přispěl k významnému prohloubení znalostí v daných disciplínách a otevřel cestu k jejich dalšímu praktickému využití.

Oceněné projekty a jejich výsledky přispěly k objevu nových slitin s unikátními vlastnostmi, zvýšily naše možnosti odklonit dráhy potenciálně nebezpečných asteroidů ohrožujících Zemi, otevřely nové cesty výzkumu léčby rakoviny, ale zaměřily se i na souvislost chudoby a etického rozhodování nebo chemické strategie rostlin.

„Vybrat z desítek špičkových projektů pět oceněných bylo i letos velmi náročné: výsledků, které byly reflektovány v těch nejprestižnějších vědeckých médiích, byla i letos řada. Vybrané projekty těží z prestižní mezinárodní spolupráce a mají také potenciál přesáhnout do aplikovaného výzkumu. Řešitelé projektů svými výsledky ukazují, že i v České republice je možné dělat vědu na světové úrovni a jsou inspirací pro budoucí generace,“ řekl předseda GA ČR prof. Petr Baldrian.

Cena předsedy GA ČR je pravidelně udělována od roku 2003 jako ocenění mimořádných výsledků dosažených při řešení grantových projektů ukončených v předchozím roce. Laureáti jsou vybíráni na doporučení několika stovek vědců, kteří hodnotí projekty financované GA ČR. Ceny jsou udělovány v pěti oblastech základního výzkumu: technické vědy; vědy o neživé přírodě; lékařské a biologické vědy; společenské a humanitní vědy a zemědělské a biologicko-enviromentální vědy.

Letos poprvé laureáti společně s oceněním převzali i trofej znázorňující motiv agentury. Trofej z recyklovaného skla a 3D tisku vytvořili ve spolupráci s GA ČR designeři z Plastenco design. „Návrh a výroba unikátní trofeje spojené s vědou a základním výzkumem jsou pro nás vysoce prestižní záležitostí. Dominantní část tvoří kruhy inspirované logem GA ČR, ztvárněné v barvě bronzu. Aplikovali jsme drobný prvek hravosti: s kruhy je možné hýbat, vyndávat je, ohýbat a vsazovat dle vlastní fantazie,“ říká Kateřina Sýsová, spoluzakladatelka firmy.

Předávání Cen předsedy GA ČR se zúčastnili zástupci ministra pro vědu výzkum a inovace, ministerstva školství, Rady pro výzkum, vývoj a inovace, univerzit, Akademie věd České republiky a desítky dalších významných hostů.

Laureáti Ceny předsedy GA ČR 2024

Laureáti Ceny předsedy GA ČR 2024

Oceněné projekty

Technické vědy

prof. Ing. Hanuš Seiner, Ph.D., DSc., Ústav termomechaniky AV ČR, v. v. i.

Laserem a ultrazvukem k revoluci v materiálovém inženýrství: Odhalování skrytých struktur ve slitinách pro nové technologie

projekt: Pokročilá laserově-ultrazvuková charakterizace strukturních přechodů v kovech – analýza mimo platnost předpokladu homogenity

Vědci navrhli  laserově-ultrazvukové metody pro charakterizaci nově vyvíjených generací slitin, které mají často složité mikrostruktury a neobvyklé elastické vlastnosti. Tyto materiály mají široké uplatnění, například v optických přístrojích nebo v kloubních implantátech. Projekt také přispěl k objevu několika nových slitin s unikátními vlastnostmi.

Vědy o neživé přírodě

Mgr. Petr Pravec, Dr., Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.

Asteroidy na kolizní dráze: Jak vesmírné sondy a nové objevy pomáhají chránit Zemi před srážkou

projekt: Fyzikální a dynamické vlastnosti asteroidů cílených kosmickými sondami a jejich evoluční dráhy

Vědci analyzovali fyzikální vlastnosti a parametry asteroidů na základě změn jejich světelného toku. To bylo klíčové pro kosmické mise k těmto objektům a následnou interpretaci získaných dat. Podíleli se také na americké misi DART, která testovala technologii odklonění potenciálně nebezpečných asteroidů impaktem na asteroid Dimorphos.

Lékařské a biologické vědy

Mgr. et Mgr. Dalibor Blažek, Ph.D., Masarykova univerzita – CEITEC

Důležitý enzym v boji proti rakovině: Jak CDK11 otevírá nové možnosti léčby nádorů

projekt: Charakterizace kinázové aktivity cyklin dependentní kinázy 11 (CDK11), enzymu nezbytného pro růst nádorů

Enzymy z rodiny cyklin dependentních kináz (CDK) řídí důležité funkce v buňce. Látky blokující CDK jsou významné při výzkumu a léčbě rakoviny. Vědci objevili, že přehlížený enzym CDK11 hraje klíčovou roli při úpravě RNA. Látka OTS964, která má protinádorovou aktivitu a blokuje CDK11, zamezuje úpravě RNA v buňce. Výzkum odhalil nový mechanismus úpravy RNA v buňce a přináší tak nové možnosti pro výzkum léčby rakoviny.

Společenské a humanitní vědy

doc. PhDr. Julie Chytilová, Ph.D., Národohospodářský ústav AV ČR, v. v. i.

Chudoba a chování: Jak finanční tíseň ovlivňuje etiku a rozhodování

projekt: Determinanty prosociálního a antisociálního chování: poznatky z terénních ekonomických experimentů

Výzkum mezi ugandskými farmáři ukazuje, že chudoba a finanční tíseň vedou k netrpělivému chování – lidé dávají přednost okamžité spotřebě a nechtějí čekat na dlouhodobější výsledky. To může zhoršit jejich budoucí situaci a udržet je v „bludném kruhu chudoby“. Finanční tíseň také zvyšuje riziko neetického chování. Výsledky výzkumu naznačují, že i krátkodobá pomoc může dlouhodobě zlepšit rozhodování a ekonomickou situaci chudých.

Zemědělské a biologicko-environmentální vědy

RNDr. Martin Volf, Ph.D., Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Jak hmyzí útočníci formují chemickou obranu rostlin: Tajemství pestré chemické výbavy vrb

projekt: Proč je chemická obrana rostlin tak pestrá: role hmyzích herbivorů v diverzifikaci obranných mechanismů vrb

Rostliny produkují statisíce chemických látek. Jejich produkci jsou schopny uzpůsobit tak, aby přežily v různém prostředí. V nepříznivých klimatických podmínkách produkují vysoké koncentrace úzkého spektra látek, zatímco při útoku hmyzu je to velké množství chemikálií, včetně těch přitahujících predátory daného hmyzu. Výzkum odhalil, jak se vyvíjí chemické strategie rostlin a jak vzniká obrovské množství látek, které produkují.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

doc. PhDr. Julie Chytilová, Ph.D. – laureátka Ceny předsedy GA ČR 2024

Julie Chytilová studuje otázky související s palčivými společenskými výzvami jako jsou dopady chudoby na lidské rozhodování, příčiny a následky válečných konfliktů, etnická diskriminace či faktory ovlivňující sociální a antisociální chování. Ve spolupráci s kolegy z ČR i ze zahraničí pro zodpovězení těchto otázek organizuje sběry dat pomocí ekonomických experimentů mezi relevantními vzorky populace, často v terénu, například v Ugandě, Keni, Gruzii či Indii.

doc. PhDr. Julie Chytilová, Ph.D.

Oceněný projekt: Determinanty prosociálního a antisociálního chování: poznatky z terénních ekonomických experimentů

Ovlivňuje život v chudobě lidské rozhodování, trpělivost a sklon k sociálnímu nebo naopak antisociálnímu chování?

Výzkum založený na metodách experimentální ekonomie mezi ugandskými farmáři ukazuje, že život v chudobě a pocit finanční tísně vede k tomu, že se lidé rozhodují netrpělivě – nechtějí čekat na výsledky a dávají přednost okamžitým výhodám. To může ovlivnit, jak se jim bude dařit v budoucnu a dostat je do „bludného kruhu chudoby“. Trpělivost je totiž jednou z důležitých podmínek ekonomického rozvoje. Ovlivňuje také ochotu spořit či investovat do zdraví a vzdělání. Předběžné výsledky projektu v Keni dále naznačují, že chudoba zvyšuje riziko neetického chování, jako je podvádění.

V diskuzích o tom, zda aktivně pomáhat lidem žijícím v chudobě, často zaznívají argumenty, že chudí lidé si svou situaci způsobili sami – svým nezodpovědným chováním. Výsledky výzkumu však poukazují na to, že vztah mezi chudobou a rozhodováním může mít i opačný směr. I krátkodobá pomoc může mít dlouhodobé pozitivní dopady na rozhodování a může zlepšit ekonomickou situaci chudých.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

prof. Ing. Hanuš Seiner, Ph.D., DSc. – laureát Ceny předsedy GA ČR 2024

Hanuš Seiner je absolventem oboru Fyzikální inženýrství na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Od roku 2003 působí na Ústavu termomechaniky AV ČR, kde je v současnosti vedoucím Sekce mechaniky pevných látek. Zároveň přednáší a vede studenty na své alma mater. Zabývá se především mechanikou a elastodynamikou pokročilých slitin a jejich studiem pomocí laserově-ultrazvukových metod. Je spoluautorem více než 100 publikací v recenzovaných časopisech, s celkem více než 2,5 tis. citačních ohlasů.

prof. Ing. Hanuš Seiner, Ph.D., DSc.

Oceněný projekt: Pokročilá laserově-ultrazvuková charakterizace strukturních přechodů v kovech – analýza mimo platnost předpokladu homogenity

Využití laserových paprsků pro vyvolání a zároveň pro detekci ultrazvukových vln je inovativním přístupem ke zkoumání pevných látek, který se pohybuje na pomezí materiálových věd a fyzikální akustiky.

Vědci navrhli a zrealizovali nové experimentální metody, které umožňují použít laserově-ultrazvukovou charakterizaci pro nově vyvíjenou generaci slitin. Jedná se o materiály s širokým spektrem uplatnění v aplikacích, od aktivních mikromechanických prvků využitelných v přesných optických přístrojích nebo sdělovací technice, až po biokompatibilní materiály pro kloubní implantáty. Mnohé z těchto slitin mají složité mikrostruktury a neobvyklé elastické vlastnosti, což obojí přináší pro ultrazvukovou charakterizaci teoretické i experimentální výzvy.

Projekt nejenže posunul metodiku laserověultrazvukové analýzy pevných látek na vyšší úroveň, ale také přispěl k objevu několika nových slitin s unikátními vlastnostmi.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mgr. Petr Pravec, Dr. – laureát Ceny předsedy GA ČR 2024

Petr Pravec je vedoucím skupiny Fyzika asteroidů na Astronomickém ústavu AV ČR.  Zabývá se studiem fyzikálních vlastností asteroidů, se zaměřením na poznání jejich vývojových procesů, omezení nebezpečí jejich srážek se Zemí, a jejich potenciální využití jako zdroje surovin v budoucnu.  Spolupracuje s řadou zahraničních kolegů, z nichž nejvýznamnější je spolupráce na pozorováních asteroidů s 1,54m Dánským dalekohledem na Evropské jižní observatoři v Chile.  Je objevitelem, resp. spoluobjevitelem několika stovek asteroidů a jejich satelitů.

Mgr. Petr Pravec, Dr.

Oceněný projekt: Fyzikální a dynamické vlastnosti asteroidů cílených kosmickými sondami a jejich evoluční dráhy

NASA aktuálně monitoruje kolem 8 tisíc asteroidů, které se mohou dostat do blízkosti naší planety. Jednou z možností, jak zamezit nebezpečí srážky se Zemí, je odklon nebezpečných asteroidů pomocí kosmických sond.

Oceněný projekt se zaměřil na fyzikální vlastnosti a parametry vybraných asteroidů, které určil na základě jejich světelného toku stanoveného měřením na několika světových observatořích. Získané poznatky byly klíčové pro přípravu kosmických letů k těmto objektům a následnou interpretaci získaných dat.

Výsledky projektu byly využity například při americké misi DART, která v roce 2022 úspěšně otestovala technologii odklonění asteroidu nárazem sondy do něj. Cílem mise DART byla dvojice asteroidů Didymos-Dimorphos. Projekt k misi přispěl určením dráhy satelitu Dimorphos kolem primárního tělesa Didymos před a po nárazu sondy, a to změřením zákrytů a zatmění mezi oběma tělesy. Výsledky byly zásadní jak pro přesné navedení sondy k nárazu na Dimorphos, tak pro určení změny jeho dráhy a vyhodnocení účinnosti odklonu asteroidu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

RNDr. Martin Volf, Ph.D. – laureát Ceny předsedy GA ČR 2024

Martin Volf působí jako vedoucí vědecké skupiny v Biologickém centru AV ČR. Během své vědecké kariéry absolvoval řadu stáží na zahraničních institucích, během nichž získal zkušenosti z různých oblastí biologie a chemické ekologie. Se svým týmem se snaží tyto disciplíny propojovat, což mu umožňuje získávat jedinečné poznatky o ekologii a evoluci rostlin. Jeho hlavním cílem je odhalit ekologické a evoluční mechanismy, které přispívají k obrovské diverzitě chemických látek produkovaných rostlinami.

RNDr. Martin Volf, Ph.D.

Oceněný projekt: Proč je chemická obrana rostlin tak pestrá: role hmyzích herbivorů v diverzifikaci obranných mechanismů vrb

Rostliny produkují obrovské množství chemických látek — doposud jich bylo popsáno přes 200 tisíc.
V rámci oceněného projektu vědci zkoumali, proč rostliny vytvářejí tak rozmanitou škálu látek. Zjistili, že rostliny reagují na své prostředí různými chemickými strategiemi.

Například v drsných klimatických podmínkách se rostliny snaží být chemicky podobné a vytvářejí méně různorodé látky. Naopak, při útoku býložravého hmyzu volí zcela odlišnou taktiku – produkují co nejrozmanitější chemické látky, aby zmátly útočníky. Navíc, když jsou poškozeny hmyzem, začnou uvolňovat těkavé látky, které přivolávají predátory tohoto hmyzu, čímž získávají cenné spojence. Oceněný projekt, který se zaměřil na druhově bohaté a ekologicky dominantní vrby, odhalil, že tyto chemické látky mohou být velmi specifické a nést informace o druhu hmyzu, který rostlinu poškodil.

Výsledky výzkumu zásadně přispívají k našemu porozumění, jak prostředí formuje chemickou diverzitu rostlin a jak tato diverzita pomáhá rostlinám přežívat a prosperovat i v nepříznivých podmínkách.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mgr. et Mgr. Dalibor Blažek, Ph.D. – laureát Ceny předsedy GA ČR 2024

Dalibor Blažek vystudoval molekulární biologii a genetiku na Masarykově univerzitě v Brně a farmacii na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, kde získal titul Ph.D. v oboru molekulární mikrobiologie a imunologie. Po postdoktorském pobytu na kalifornské univerzitě v San Franciscu (UCSF) založil výzkumnou skupinu v institutu CEITEC. Zabývá se rolí cyklin dependentních kináz při regulaci transkripce a sestřihu. Od roku 2023 je členem Evropské organizace pro molekulární biologii (EMBO).

Mgr. et Mgr. Dalibor Blažek, Ph.D.

Oceněný projekt: Charakterizace kinázové aktivity cyklindependentní kinázy 11 (CDK11), enzymu nezbytného pro růst nádorů

Cyklin-dependentní kinázy (CDK) jsou enzymy, které řídí dvě zásadní funkce buňky: její dělení a přepis genetické informace do RNA. Inhibitory těchto enzymů, tedy látky blokující jejich aktivitu, se používají při léčbě rakoviny a další z nich jsou v klinickém testování.

Výzkumná skupina se zaměřila na funkci opomíjené cyklin-dependentní kinázy 11 (CDK11) a její první objevený inhibitor, látku OTS964. V rámci oceněného projektu vědci prokázali, že CDK11 je první CDK, která řídí sestřih nově přepsané RNA. Při sestřihu jsou odstraněny nadbytečné části RNA a teprve po této úpravě může RNA obsahující již jen důležité informace sloužit k výrobě proteinů v buňkách.

Tento objev definuje novou funkci rodiny CDK a rozšiřuje znalosti o regulaci sestřihu RNA. Vzhledem k tomu, že CDK11 je důležitá pro růst mnoha typů nádorů a látka OTS964 tento růst blokuje, se otevírají nové cesty výzkumu terapeutických možností při léčbě rakoviny.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY